معرفی محورهای رویداد ایدهبازار مهندسی پزشکی
تجهیزات آزمایشگاهی
آزمایشگاههای تشخیص طبی برای تحلیل نمونه های خون، ادرار، مدفوع و سایر مواد بدن، نیازمند تجهیزات اندازه گیری دقیقی هستند.این تجهیزات به روشهای مختلف از ویژگیهای مواد مانند خواص فیزیکی، شیمیایی، اپتیکی و غیره استفاده میکنند و محتوای نمونهها را مورد تحلیل قرار میدهند. میزان و غلظت این مواد را مشخص کرده و با مقایسه با میزان معمول این مواد در افراد سالم، میزان مشکلات بیمار را به صورت کمی گزارش مینمایند.
توانبخشی و فیزیوتراپی
در برخی از بیماریها مانند سکته و یا در بسیاری از حوادث مانند تصادفات جاده ای صدماتی به فرد وارد می آید که درمان آنها نیازمند روشهای غیر دارویی است. طراحی و ساخت تجهیزات تحریکی مانند دستگاه تحریک الکتریکی، لیزر، اولتراسوند و یا مکانیزمهای مکانیکی جهت حمایت اندامها مانند اورتوزها می تواند از این موارد باشد. معمولا هدف توانبخشی و فیزیوتراپی، میتواند کاهش درد، کاهش سفتی مفاصل و عضلات، کاهش تورم، افزایش نیروی عضلات و همچنین بازیابی کنترل بر روی اندامهایی که دچار کم تحرکی و یا بیحرکتی شدهاند، باشد. لذا تجهیزات این حیطه نیز متناسب این اهداف ساخته و طراحی میشود. همچنین ساخت اندامهای مصنوعی مانند دست و پای مصنوعی و یا پروتزهایی که جایگزین اندامهای قطع شده و یا از کار افتاده می شوند نیز در حیطه تجهیزات توانبخشی قرار می گیرد.
مواد مصرفی پزشکی
بخش مصرفی در پزشکی بسیار گسترده است. معمولا زمانی که امکان استریل کردن مکرر تجهیزات فراهم نیست، استفاده از تجهیزات یک بار مصرف مهم می شود. مثلا دستکش لاتکس، دستکش ضد حساسیت و جراحی، ابزار معاینه بیمار، گان و پوشش کادر درمان، نخ بخیه، ماسک، پانسمان زخم، گاز، باند، سرنگ، آنژیوکت و بسیاری از تجهیزات ساده اما پرمصرف را می توان در این دسته قرار داد. طراحی مکانیزمهای ساخت و تولید انبوه و رعایت ضوابط استاندارهای سخت گیرانه این تجهیزات مانند اتاق تمیز می تواند بسیار مهم و حیاتی باشد.
دستگاههای پزشکی هوشمند
استفاده از هوش مصنوعی اینترنت میتواند به عنوان یک تحول در تجهیزات حیطه سلامت دیده شود. تا قبل از این تجهیزات خود در تحلیل دادهها و تصمیم گیری ورود پیدا نمیکردند و این وظیفه در صورت لزوم توسط کامپیوترها و پس از پردازش دادههای دریافت شده از تجهیزات ثبت انجام میشد. با کوچک شدن ابعاد و افزایش قابلیتهای پردازندههای سریع، این مکان فراهم شده است که حسگرها و تجهیزات پزشکی به پردازندهها و الگوریتمهای مناسب جهت پردازش این سیگنالها مجهز شوند و بتوانند به صورت هوشمند در تصمیم گیری ورود نمایند. همچنین امکان اتصال آنها به شبکه و حتی اینترنت، امکان انتقال داده ها را نیز به شدت تسهیل کرده است. مثلا نقش اینترنت اشیا یا IOT میتواند آینده این بخش از تجهیزات مخصوصا تجهیزات پوشیدنی و همراه بیمار را دگرگون سازد. برخی از دستگاههای هوشمند مانند پمپ انسولین هوشمند و یا ضربان ساز قلبی در عملکرد بدن تاثیرگذاری مستقیم می کنند.
تجهیزات و امکانات اورژانس/بیمارستان
طیف وسیعی از دستگاههای پزشکی، کاربردهای کلینیکی و بیمارستانی دارند و به صورت معمول در بخشهای مختلف بیمارستان مورد استفاده قرار میگیرند. از تجهیزات پایش بیماران در اتاق عمل، تجهیزات اتاق مراقبتهای ویژه و مراقبتهای قلبی گرفته تا تجهیزاتی که در عملکرد حیاتی مداخله میکنند، مانند دستگاه دیفیبریلاتور، دستگاه بیهوشی، دستگاه ونتیلانتور، دستگاه قلب و ریه یا حتی سنگ شکن و دستگاه دیالیز به طور معمول در بخشهای مختلف بیمارستان مورد استفاده قرار میگیرند. فرایند طراحی، ساخت و تولید این تجهیزات بسیار گسترده و از مهمترین بخشهای تجهیزات پزشکی است.
جهت ارسال طرح در رویداد ایدهبازار مهندسی پزشکی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، بر روی لینک زیر کلیک کنید.