معرفی گام معکوس فناورانه ساخت و بومیسازی استتوسکوپ دیجیتال
گام معکوس فناورانه چیست؟
Reverse Pitch یا گام معکوس فناورانه بستری است که در آن با دریافت مسائل و نیازهای فناورانه از سوی شرکتها و بهرهبرداران، فرصت حل این مسائل توسط ایدهپردازان،مخترعین،شرکتهای دانشبنیان و جامعه علمی کشور ایجاد میگردد.
در اینگونه رویدادها بر خلاف حالتهای متداول، این بار سازمانها و صنایع هستند که نیازهای خود را برای فناوران ارائه میکنند و این فرصت به فناوران داده میشود تا به بهترین و بهینهترین حالت محصولات و خدمات نوآوری خود را متناسب با نیازهای آن مجموعه خلق کنند.
در همین راستا، در رویداد ایدهبازار مهندسی پزشکی، نیازهای فناورانهای در کنار روند معمول دریافت طرح، مطرح گردیده است، که امیدواریم شاهد حضور پررنگ فناوران در حل این چالشها، باشیم.
استتوسکوپ یا گوشی پزشکی چیست؟
گوشی پزشکی یا استتوسکوپ دستگاهی است که برای شنیدن صداهای داخلی بدن به کار میرود. معمولا صدای قلب، ریه، رودهها و جریان خونی شریانی و وریدی به وسیله گوشی پزشکی شنیده میشوند و پزشک براساس آنها به تشخیص و بررسی بیماری میپردازد.
از آنجایی که تا پیش از اختراع گوشی پزشکی هیچ گونه ابزار غیر تهاجمی برای کشف آناتومی داخلی بدن وجود نداشت، اختراع این دستگاه را گامی مهم در تعریف مجدد بسیاری بیماریها از طریق عوارض درونی آن بیماری، میدانند.
رفته رفته، گوشیهای پزشکی، به جز جدایی ناپذیر فرآیند معاینه بیماران و به تجهیز پزشکی پرکاربردی برای پزشکان تبدیل شد. همین امر سبب شد تا مدل های جدیدتر، کم نقص تر و پرکاربردتری ساخته شود.حیطه کاربری گوشی های طبی گسترده است. باید بدانیم که اغلب از این تجهیز پرکاربرد و متداول، به عنوان یک ابزار عمومی برای غربالگری و یا تشخیص اولیه استفاده میشود. انتخاب درست این گوشی ها بسته به نوع کاربردی که دارند، حایز اهمیت است.
مهم ترین کاربردهای گوشی پزشکی یا استتوسکوپ، شامل سمع قلبی، سمع ریوی و سمع صداهای رودهای است. با گذاشتن استتوسکوپ بر نواحی که برای سمع قلبی مناسبتر هستند، پزشک میتواند به صدای تپش قلب و جریان خون بیمار گوش دهد و با توجه به آن صدا، به بیماریهایی شک کند و یا تشخیصی را مسجل کند. از سمع صدای ناشی از عبور جریان خون از درون رگها، هنگام سنجش فشار خون نیز استفاده میشود.
صدای عبور هوا از درون ریهها را نیز میتوان با کمک گوشی پزشکی به خوبی شنید. در صورتی که در مسیر عبور این صدا ناهنجاری یا انسدادی وجود داشته باشد، صدای طبیعی (مثل صدای وزیکولار، برونشیال، برونکووزیکولار) تغییر خواهد کرد و به صداهای غیرطبیعی (مثل کراکل نرم یا رال خشن، ویز، استریدور و رونکای) تبدیل میشود.
روده انسان هم به علت حرکتی که دارد، صدای منحصر به فردی تولید میکند، که این صدا نیز در بیماریهای مختلف مثل انسداد روده، تغییر میکند و از حالت طبیعی خود فاصله میگیرد. با استتوسکوپ (گوشی پزشکی) میتوان این صدا را هم شنید.
درکل گوشیهای پزشکی به ۳ دسته کلی تقسیم میشوند که شامل گوشی پزشکی آکوستیک، گوشی پزشکی دیجیتال (الکترونیک) و گوشی پزشکی جنین (نوزاد) میشود.
در بخش بعد، توضیحات مختصری در مورد اجزای سازنده گوشیهای طبی، ارائه میگردد.
تفاوت های گوشی پزشکی آکوستیک و دیجیتال
متداول ترین گوشی پزشکی، گوشی های طبی آکوستیک هستند. این استتوسکوپها از طریق انتقال امواج صوتی از قطعهی سینهای به تیوب، گوشیها و نهایتا به گوش ما، باعث شنیدن صدا در معاینه میشوند. در این گوشی ها، یک لوله توخالی پرشده از هوا، صدای شنیده شده از قفسه ی سینه را به سمت گوش هدایت می کند. دیافراگم و یک زنگ که از اصلی ترین اجزای آکوستیک می باشد، بر روی قفسه ی سینه بیمار قرار می گیرند و سپس عمل هدایت انتقال صدا به گوش پزشک صورت میگیرد.
در استتوسکوپ دیجیتال یا الکترونیک، امواج صوتی قبل از اینکه به گوش پزشک برسد، تبدیل به سیگنالهایی با کیفیت و وضوح بالاتر و با نویز کمتر میشوند. در این گوشی ها از سنسورهای تقویت کننده (پیزوالکتریک ها) استفاده میشود تا صدای دریافتی توسط دیافراگم، چندین برابر تقویت شود و صدایی به مراتب بلندتر و با کیفیت تر را در اختیار فرد شنونده (پزشک) قرار بگیرد. این تقویت صدا باعث می شود تا بتوان بیمار را از روی لباس نیز معاینه کرد، که این موضوع حس بهتری به بیمار میدهد.
اولین گوشیهای دیجیتال معرفی شده، به دلیل سطح پایینتر دانش الکترونیک، کیفیت مطلوبی نداشتند و دلیل آن هم تداخل صداها با یکدیگر یا از دست دادن بخشی از صداها بود. با پیشرفت تکنولوژی، به مرور علاوه بر افزایش کیفیت این گوشی هها، زمینه برای افزودن امکانات دیگری به این گوشیها، از جمله امکان ذخیرهسازی و انتقال صدا نیز فراهم شد.
امروزه گوشیهای پزشکی دیجیتال علاوه بر قیمت مناسب نسبت به گذشته، امکاناتی چون فیلتر کردن صداهای مزاحم، تنظیم حالت انتخابی برای انواع معاینه، امکان تنظیم سطح بلندی صدا، امکان ذخیره سازی اطلاعات، امکان شنیدن صدا بدون تیوب و با هندزفری و … دارند.
افزایش کیفیت این نوع از استتوسکوپها به تدریج، نارضایتیهای گذشته را از ذهن مخاطبان پاک کرده و استفاده از آنها با سرعت بالایی در سطح جهان به خصوص کشور آمریکا که مبدا تولید اولین گوشی های پزشکی نیز هست، در حال افزایش است.
این ابزار کاربردی تقریباً در تمامی زمینههای تشخیص و درمان بیماری در کنار پزشکان و پرستاران قرار گرفته و به آنها در شناسایی بهتر و دقیقتر بیماریها کمک میکند.
مزایا و معایب گوشیهای پزشکی دیجیتال
از جمله مزایای استتوسکوپ های دیجیتال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان تفییر تنظیمات برای سمع صدای قلب، ریه،روده و همچنین اندازهگیری فشارخون
- قابلیت تقویت صدا، کنترل و کاهش صدای محیط
- قابلیت تفکیک صداها و کاهش نویزهای محیطی
- تامین انرژی از طریق باتری
- قابلیت ضبط صدای قلب و ریه
- قابلیت انتقال و اشتراکگذاری دادهها
- معاینه و سمع با قابلیت رعایت فاصلهی اجتماعی
از جمله معایب این گوشیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دشواری در تمیز کردن گوشی به دلیل وجود بخش های الکترونیک ظریف
- ضد آب نبودن و عدم امکان استفاده در آب و هوای گرم یا مرطوب
- عرضه اولیه ضعیف و قیمت بالا
ویژگیهای مورد انتظار
از جمله ویژگیهایی که انتظار میرود در پروپوزال پیشنهادی فناوران به آنها توجه ویژهای شده باشد، میتوان به موارد زیر اشاده کرد:
- تقویت صدا
- کاهش نویز های محیطی
- امکان اعمال انواع فیلتر بر روی صدا برای حذف بخشهای مزاحم آن
- امکان اعمال انواع فیلتر بر روی صدا برای کاربری تخصصی
- امکان اتصال بی سیم به تلفن هوشمند جهت مشاهده نمودار صدا به صورت همزمان
- ذخیره سازی اطلاعات در قالب های استاندارد و با حداقل از دست رفتن صداهای تشخیصی
- امکان استفاده از گوشی به صورت گوشی آنالوگ معمول در کنار قابلیت های دیجیتال در زمان نیاز
- شارژدهی بالا و حداقل به مدت ۷ ساعت در صورت استفاده مداوم و یک روز کاری
- امکان ایجاد قابلیت استفاده از دستگاه ها به صورت بر خط
- امکان شنیدن صدا برای چند نفر به صورت همزمان (کاربری آموزشی)
- امکان اتصال به اپلیکیشن های مختلف برای کاربری در دوراپزشکی و مشاوره و ویزیت بر خط
- قیمت و شرایط تولید مناسب و رقابتی
- حداقل نیاز به اجزا و قطعات وارداتی
- قابلیت کاربری و نگه داری ساده
جهت ارسال پروپوزال اولیه برای ” گام معکوس فناورانه ساخت و بومیسازی استتوسکوپ دیجیتال”
بر روی لینک زیر کلیک کنید.